Firstly thanks to Mat Gebu tiffinbiru sebab sudi share resepi ni.. Tapi mintak maafla Tina banyak ubah resepi asal Mat Gebu mengikut kesesuaian..
BAHAN-BAHANNYA :
2 ekor sotong sederhana besar / 10 ekor sotong kecil (atau ikut sukela nk sotong bnyk mane...hehe)
2 ekor sotong sederhana besar / 10 ekor sotong kecil (atau ikut sukela nk sotong bnyk mane...hehe)
1 cawan tepung beras
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam (kalu x nk pun xpe)
1 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam (kalu x nk pun xpe)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
CARA-CARANYA IALAH:
CARA-CARANYA IALAH:
- Sotong dibersihkan, asingkan kepalanya dari badan, buang kulit luar sotong tadi, kerat bulat, kepala sotong dibuang dakwat, muncung dan juga mata, jika besar , kerat dua. Ketepikan.
- Gaulkan sotong dengan garam, kunyit dan serbuk lada hitam. Ketepikan
- Pecahkan telur dalam mangkuk lain dan kacau telur sekadar nk satukan kuning & putih. Masukkan sotong dan perap sekejap.
- Satukan tepung beras, air dan baking powder dan kacau. Masukkan lebihan telur perap sotong tadi dan kacau sebati. Pastikan bancuhan tidak cair. Rehat kan sekejap.
- Celup sotong tadi dalam bancuhan dan goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos kegemaran anda
No comments:
Post a Comment