Wednesday, March 7, 2012

Sotong Goreng Tepung


Firstly thanks to Mat Gebu tiffinbiru sebab sudi share resepi ni.. Tapi mintak maafla Tina banyak ubah resepi asal Mat Gebu mengikut kesesuaian..

BAHAN-BAHANNYA :
2 ekor sotong sederhana besar / 10 ekor sotong kecil (atau ikut sukela nk sotong bnyk mane...hehe)
1 cawan tepung beras
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk lada hitam (kalu x nk pun xpe)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder

CARA-CARANYA IALAH:
  1. Sotong dibersihkan, asingkan kepalanya dari badan, buang kulit luar sotong tadi, kerat bulat, kepala sotong dibuang dakwat, muncung dan juga mata, jika besar , kerat dua. Ketepikan.
  2. Gaulkan sotong dengan garam, kunyit dan serbuk lada hitam. Ketepikan
  3. Pecahkan telur dalam mangkuk lain dan kacau telur sekadar nk satukan kuning & putih. Masukkan sotong dan perap sekejap.
  4. Satukan tepung beras, air dan baking powder dan kacau. Masukkan lebihan telur perap sotong tadi dan kacau sebati. Pastikan bancuhan tidak cair. Rehat kan sekejap.
  5. Celup sotong tadi dalam bancuhan dan goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos kegemaran anda
Selamat Mencuba ^_^

No comments:

Post a Comment