Thursday, March 8, 2012

Bubur Nasi Bersotong


Untuk kawan-kawan yang nak resepi...inila dia...

Bahan-bahannya:

1 ekor sotong sederhana besar (ikut citarasa)-potong bulat
2 pot beras (untuk 5 org makan)
1 ulas bawang merah saiz besar (dimayang)
1/2 ulas bawang besar holland (warna kuning) dimayang
5 ulas bawang putih (diketuk separa hancur)
Daun sup
Daun bawang
Hirisan halia
Limau nipis (kalau suke masam)
Cili potong (kalau nak pedas)

Cara-caranya:

1.Rebus beras 2 pot td-macam nk msk nasi cume paras air sepenuh periuk nasi elektrik. (guna periuk   besar & api perlahan) Biarkan.
2.Sementara tu, goreng semua bawang tadi secara berasingan. Ketepikan.
3.Setelah paras air rebus beras td hampir kering kacau sehingga beras hancur sehingga dpt tekture bubur nasi yg diinginkan. Kalau kering sangat tambah air, biar mendidih dan kacau lg.
4.Masukkan hirisan bawang goreng tadi (bwg putih+besar). Masukkan halia.
5.Masukkan garam secukup rasa. Kalau suke bleh tambah kiub pati ayam knorr (separuh je)
6.Masukkan sotong dlm 5 minit ttp api
7.Taburkan bawang merah goreng+daun bawang+daun sup+cili potong+limau nipis+kicap(ikut citarasa)

Selamat mencuba!!!

Wednesday, March 7, 2012

My Wedding Day

herm....kenangan yg x akan dilupakan




Resepi Sushi

Yeay dah dpt dh resepi sushi...x sabar nk buat...Jom kiter share resepi ni yer...tina amek kat Myresepi.com by Noreen

 

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1/2 kg beras jepun
  • cuka (utk sushi)
  • 3 biji telur
  • 1 batang timun
  • lettuce
  • udang
  • 5 helai seaweed
  • mayonis
  • bamboo mat
  • note: isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
  2. Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
  3. Udang
    udang direbus dan dibuang kulit nya.
  4. Tamago01
    telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
  5. Lettuce
    buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
  6. Maki03
    ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
  7. kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
  8. Maki01
    gulung makizushi tersebut padat2.
  9. potong makizushi seperti gambar di atas. siap utk dihidang.
  10. *** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn nasi sushi.. oleh junjs11